Subsidies zonnepanelen zakelijk 2018

Met een energiezuinig bedrijfspand bespaart u flink op uw energierekening. Bovendien levert u daarmee ook nog eens een bijdrage aan een schoner milieu. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor duurzame energie. Duurzame energie is beter voor het milieu dan fossiele energie en het maakt Nederland minder afhankelijk van landen die olie en gas produceren. Internationaal is afgesproken dat in 2020 14% van ons energieverbruik duurzaam is. De Rijksoverheid stimuleert het gebruik van duurzame energie door extra fiscale aftrek en subsidies zonnepanelen zakelijk 2018.

Zonnepanelen subsidie

Bij extra fiscale aftrek en subsidies moet u aan diverse voorwaarden voldoen. Vraag advies van de professionals van Disselhorst Green Energy om te weten of u voor extra fiscale aftrek en/of subsidie in aanmerking komt en wat in uw situatie het meest interessant is.

Welke subsidies zonnepanelen zakelijk 2018?

Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidieregeling meer. U kunt wel de btw over uw investering terugvragen.

Bedrijven kunnen verder bij het plaatsen van zonnepanelen gebruikmaken van diverse regelingen, zoals de MIA (= Milieu-investeringsaftrek) en de VAMIL (= willekeurige afschrijving voor milieu-investeringen). Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de VAMIL kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een door uzelf te bepalen tijdstip en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

Als ondernemer kunt u ook gebruik maken van de EIA (= Energie Investeringsaftrek). EIA houdt in dat u als ondernemer geld terug kunt krijgen bij bepaalde investeringen. De fiscale aftrek bedraagt in 2017  55,5%. Een BV kan ongeveer 13,5 % van de investering aan vennootschapsbelasting besparen. Een maatschap, VOF of eenmanszaak kan zelfs wel 30% besparen. Om voor de EIA in aanmerking te komen, moet de minimale capaciteit 25 kW zijn (= ongeveer 85 zonnepanelen). Het maximale bedrag voor aftrek is € 750,- per kW piekvermogen.

Tot slot is er nog de SDE+ (= Subsidie Duurzame Energie). Bedrijven en non-profit organisaties kunnen gebruik maken van deze interessante subsidie die jaarlijks wordt verstrekt op basis van de hoeveelheid hernieuwbare energie die wordt opgewekt. Het gaat hierbij om de wat grotere projecten, vanaf 15.000 WP (= ongeveer 60 zonnepanelen). De overheid vergoedt hierbij het verschil tussen de kosten van grijze stroom en groene stroom.