Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Door hierin te investeren wekt u zelf energie op en daarmee daalt uw energierekening. Een systeem voor zonne-energie bestaat uit zonnepanelen en een omvormer. Een omvormer tussen de panelen en de woning zet de opgewekte gelijkstroom om in de benodigde wisselstroom. De omvormer wordt, afhankelijk van het aantal panelen, op een bestaande of nieuwe groep aangesloten. Door uw computer, laptop of app aan te sluiten op de omvormer, kunt u zien hoeveel stroom uw panelen opwekken en of het systeem goed werkt.

Zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

De meeste zonnepanelen hebben een kristallijn, een monokristallijn of een polykristallijn. Een monokristallijn-paneel bestaat uit één kristal per zonnecel en heeft een constante kleur, van blauw tot zwart. Deze panelen zijn in het algemeen wat duurder, maar leveren wel iets meer stroom per vierkante meter. Een polykristallijn-paneel is herkenbaar aan de vlokken in de zonnecellen. De panelen zijn altijd blauw. De kwaliteit is iets minder, maar de prijs-kwaliteitverhouding is goed. Er zijn ook flexibele zonnepanelen, de zogeheten dunne-filmzonnepanelen. Het voordeel van deze panelen is dat ze buigzaam zijn, maar een nadeel is dat het rendement lager is dan bij de kristallijn-panelen. Bij minder zonlicht is de opbrengst van dunne-filmzonnepanelen echter relatief hoger dan bij kristallijnpanelen.

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is het hoogst als de panelen op het zuiden gericht zijn in een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Panelen die op het oosten of westen gericht zijn, leveren ongeveer 85 % ten opzichte van panelen die ideaal georiënteerd zijn.

In Nederland levert een zonnepaneel dat ideaal is georiënteerd ongeveer tussen de 90 en 95 kWh per 100 wattpiek per jaar. Met 10 panelen met een vermogen van 265 wattpiek per stuk wekt u ongeveer 2.300 tot 2.500 kWh stroom op. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh.

Hoeveel u uiteindelijk bespaart op uw energierekening is afhankelijk van de oriëntatie, de dakhelling, schaduw en de kwaliteit van de zonnepanelen.

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is onder meer afhankelijk van de investering en de opbrengst van uw panelen. Maar gemiddeld verdient u de investering in zeven jaar terug.

Indien u met uw panelen meer stroom opwekt dan u verbruikt, dan kunt u dit aan het energienet terugleveren. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en verbruikte energie wordt dan verrekend met uw energierekening, het zogeheten salderen. Als u stroom teruglevert aan het energienet, dan beschouwt de Belastingdienst u als ondernemer en kunt u de btw terugvragen.