Zonneboiler of zonnepanelen?

Ook al maken beide systemen gebruik van zonnecollectoren, er is toch een groot verschil in de toepassing van een zonneboiler of zonnepanelen. Zonnepanelen zijn namelijk uitsluitend geschikt voor het opwekken van elektriciteit en een zonneboiler is bedoeld voor het verwarmen van water voor bijvoorbeeld uw badkamer en uw verwarming. Als u uw vaatwasser en wasmachine aansluit op een zonneboiler-systeem bespaart u wel op elektriciteit, maar de zonneboiler zet zonne-energie niet om in elektriciteit maar in warmte.

Zonneboiler op het dak in Raalte

Energieverbruik in Europa

Van het energieverbruik in Europa wordt zo’n 49% gebruikt voor warmte (warm water en verwarming) en slechts 20% voor elektriciteit. Als u dus u een bijdrage wilt leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, dan is investeren in een systeem voor warmtevoorziening een stuk interessanter dan een systeem dat elektriciteit genereert. Ook wereldwijd is zon-thermische warmte veruit de grootste duurzame energiebron.

Keuze voor zonneboiler of zonnepanelen

De zonnecollectoren in een zonneboiler-systeem van Disselhorst Green Energy behalen een hoog rendement. Verder is het omzetten van zonne-energie in warmte tot vier keer zo efficiënt als het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. Dit betekent dat u met hetzelfde oppervlak aan collectoren drie tot vier keer meer energie opwekt. Staat u voor de keuze of u gaat investeren in een zonneboiler of zonnepanelen, dan is de keuze voor een zonneboiler het milieuvriendelijkste. Bovendien zijn de aanschafkosten van alleen een zonneboiler een stuk lager.

De meest duurzame oplossing is echter een combinatie van een zonneboiler met zonnepanelen. U gebruikt dan de boiler voor het verwarmen van uw water en uw woning en de zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. Uw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt hiermee aanzienlijk lager.

Terugverdientijd zonneboiler of zonnepanelen

De terugverdientijd hangt af van verschillende factoren. De aanschafprijs, uw energieverbruik en het rendement hebben invloed op de termijn waarin u uw investering kunt terugverdienen. Gemiddeld bedraagt de terugverdientijd van een zonneboiler 7 à 9 jaar en de gemiddelde terugverdientijd bij zonnepanelen is 10 à 15 jaar.

Voor de plaatsing van een zonneboiler of zonnepanelen komt u wellicht in aanmerking voor subsidie. Op die manier kunt u de terugverdientijd van uw investering wat inkorten. Meer informatie