Wat is een zonneboiler?

Wat is een zonneboiler nou precies en hoe werkt het? Op deze pagina krijgt u een antwoord van de professionals van Disselhorst Green Energy.

Wat is een zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt water door gratis zonne-energie via zonnecollectoren. Deze zonnecollectoren vangen het zonlicht op en zetten dit om in warmte. De bijbehorende zonneboiler wordt aangesloten in combinatie met uw (bestaande) cv-ketel.

Een zonneboiler is goedkoop in aanschaf, eenvoudig te installeren en u bespaart aanzienlijk op uw jaarlijkse elektriciteitskosten. Ook met slechts enkele urenzonlicht is het rendement voldoende voor uw dagelijkse behoefte.

Werking zonneboiler

Op het dak of in de tuin van uw woning plaatsen we zonnecollectoren waarmee zonnestraling wordt opgevangen. In deze goed ge├»soleerde zonnecollectoren zitten leidingen met een bepaalde vloeistof. Deze vloeistof wordt verwarmd door de zon en vanwege de specifieke eigenschappen van een zonnecollector kan de vloeistoftemperatuur wel oplopen tot 90 graden Celsius. De vloeistof wordt continu rondgepompt en loopt via een warmtewisselaar door een zogenaamd voorraadvat, gevuld met kraanwater. De verwarmde vloeistof uit de zonnecollectoren geeft zijn warmte af aan het koude kraanwater, waardoor dit water verwarmd wordt tot zo’n 60 tot 80 graden Celsius. De gehele voorraad in het vat wordt op een continue temperatuur van minstens 60 graden Celsius gehouden. Op het moment dat iemand de warmwaterkraan opent, wordt een deel van dit warme voorraadwater gebruikt.
Zonnecollectoren halen het hele jaar door uitzonderlijk veel rendement uit daglicht. Op zonnige dagen wordt het water voor douche, bad en keuken volledig duurzaam verwarmd met zonne-energie. Op dagen met weinig zonlicht springt uw cv-ketel bij.

Welke zonneboiler?

Disselhorst Green Energy levert en installeert diverse zonneboilers, waaronder een standaard zonneboiler en een cv zonneboiler. Een compacte cv boiler kan bestaan uit een zonnecollector in combinatie met een geïntegreerd voorraadvat voor water of een gekoppelde boilerruimte. Het water wordt direct in de zonnecollector verwarmd. Een zonneboiler combiketel of hybride cv-ketel is een combinatie van een gewone cv-ketel en een zonneboiler. Dit systeem gebruikt het door de zon verwarmde water niet alleen voor warm tapwater, maar ook voor de verwarming van uw woning.