Werking warmtepomp

De werking warmtepomp is afhankelijk van het soort warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, elk met een eigen toepassing en werking.

Warmtepomp

Bij lucht/lucht-warmtepompen wordt de warmte gehaald uit de buitenlucht en wordt de te verwarmen ruimte opgewarmd of afgekoeld door middel van een luchtblazer. Meer informatie

Bij lucht/water-warmtepompen wordt de energie uit de lucht gehaald en opgepompt tot een hogere temperatuur. Hierbij wordt de warmte afgegeven aan water. Meer informatie

Elke warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingensysteem gevuld met een speciale vloeistof. De compressor zorgt uiteindelijk voor de opwarming door het samenpersen van een gas waardoor de temperatuur in de compressor stijgt. De warmtewisselaars en de pomp zorgen ervoor dat de warmte die door de compressor is gegenereerd, opgenomen kan worden en afgegeven aan uw verwarmingssysteem.

Werking warmtepomp lucht/lucht

Lucht/lucht warmtepompen hebben een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit trekt de lucht aan met een ventilator. Deze lucht wordt op de gewenste temperatuur gebracht met behulp van een koelgas, dat opgewarmd wordt door een compressor. Het opgewarmde koelgas geeft zijn energie af aan de lucht die door de binnenunit aangezogen wordt. Op die manier wordt warme lucht in de woning geblazen. Lucht/lucht warmtepompen  kunt u ook omgekeerd gebruiken als airco door warmte uit de woning te onttrekken.

De buitenunit kan op de grond, aan een muur of op een plat dak geplaatst worden. Bij een binnenunit kunt u kiezen voor een wand-, vloer- of plafondmodel. Het is mogelijk om meerdere binnenunits te koppelen aan dezelfde buitenunit.

Werking warmtepomp lucht/water

De werking van lucht/water warmtepompen is vergelijkbaar met de werking van een koelkast. Aan de producten in de koelkast wordt warmte onttrokken om ze te koelen. Die onttrokken warmte wordt afgegeven aan de omgevingslucht. Bij lucht/water warmtepompen werkt dit precies andersom, Er wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken, die via vloerverwarming en/of convectoren de woning verwarmt.

Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een buitenunit die buiten aan de muur wordt geplaatst. Deze buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht en verhoogt deze temperatuur via een compressor. Het hete koelmiddel in gasvorm verplaatst zich naar binnen en geeft zijn warmte af aan water. Dat water zorgt vervolgens voor de distributie via het verwarmingssysteem. Bij het afstaan van warmte verandert de gasvorm van het koelmiddel in een vloeistofvorm.