Lucht/water warmtepomp

Lucht/water warmtepompen halen de energie uit de lucht en pompen dit op tot een hogere temperatuur. Hierbij wordt de warmte afgegeven aan water. Een lucht/water warmtepomp is een slim en milieuvriendelijk alternatief voor uw verwarmingsketel.

Warmtepomp

Voor- en nadelen lucht/water warmtepomp

Lucht/water warmtepompen zijn eenvoudig te installeren en hebben daarom ook lage installatiekosten. Verder heeft een lucht/water warmtepomp een minder hoge temperatuur nodig dan de meeste verwarmingsketels om hetzelfde warmtegevoel te creëren. Bovendien zijn lucht/water warmtepompen milieuvriendelijk, want ze maken geen gebruik van fossiele brandstoffen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om met sommige lucht/water warmtepompen te koelen. Dit verhoogt het comfort in uw woning.

Het rendement van lucht/water warmtepompen is afhankelijk van de buitentemperatuur. Zodra het buiten vriest, is het rendement van een lucht/water warmtepomp minder gunstig, maar nog wel steeds voldoende om uw woning warm te krijgen.

Werking lucht/water warmtepomp

De werking van lucht/water warmtepompen is vergelijkbaar met de werking van een koelkast. Aan de producten in de koelkast wordt warmte onttrokken om ze te koelen. Die onttrokken warmte wordt afgegeven aan de omgevingslucht. Bij lucht/water warmtepompen werkt dit precies andersom, Er wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken, die via vloerverwarming en/of convectoren de woning verwarmt.

Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een buitenunit die buiten aan de muur wordt geplaatst. Deze buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht. Deze lucht wordt op de gewenste temperatuur gebracht met behulp van een koelgas, dat opgewarmd wordt door een compressor. Het hete koelmiddel in gasvorm verplaatst zich naar binnen en geeft zijn warmte af aan water. Dat water zorgt vervolgens voor de distributie via het verwarmingssysteem. Bij het afstaan van warmte verandert de gasvorm van het koelmiddel in een vloeistofvorm.

Prijs lucht/water warmtepomp

Met een lucht/water warmtepomp verwarmt u heel energiezuinig, want 3/4 van de benodigde energie komt gratis uit de natuur. Voor het andere kwart is elektriciteit nodig om bij te springen.

Omdat u voor een lucht/water warmtepomp enkel een buitenunit nodig heeft, betaalt u weinig installatiekosten. De boiler van deze warmtepomp wordt aangesloten op de verwarmingstoestellen die al in de woning aanwezig zijn.

De terugverdientijd van lucht/water warmtepompen ligt tussen de 10 en 20 jaar, afhankelijk van uw verbruik. Voor de plaatsing van warmtepompen komt u wellicht in aanmerking voor subsidie. Op die manier kunt u de terugverdientijd van uw investering wat inkorten. Meer informatie