Lucht/lucht warmtepomp

Bij een lucht/lucht warmtepomp wordt de warmte gehaald uit de buitenlucht en wordt de te verwarmen ruimte opgewarmd of afgekoeld door middel van een luchtblazer. Dit is een milieuvriendelijke manier om uw woning te verwarmen of af te koelen. U verbruikt namelijk geen fossiele brandstof, een elektriciteitsaansluiting is voldoende.

Warmtepomp

Voor- en nadelen lucht/lucht warmtepomp

Lucht/lucht warmtepompen zijn goedkoper dan de andere soorten warmtepompen. Bovendien is dit een flexibel systeem, want een lucht/lucht warmtepomp kan in warme perioden ook gebruikt worden als airco. Dankzij de snelle werking van deze warmtepomp kan een ruimte snel op de gevraagde temperatuur gebracht worden. Er zijn geen hoge kosten voor graafwerkzaamheden, wat bij andere soorten warmtepompen vaak wel het geval is.

Bij koud weer hebben lucht/lucht warmtepompen een laag rendement en daarom adviseren we u om een extra verwarmingstoestel te plaatsen bij koude weersomstandigheden. Verder is dit systeem niet te combineren met bestaande verwarmingstoestellen zoals radiatoren of vloerverwarming. Wilt u een warmtepomp aansluiten op deze verwarmingstoestellen, dan raden we u aan te kiezen voor een lucht/water warmtepomp. Meer informatie

Werking lucht/lucht warmtepomp

Lucht/lucht warmtepompen hebben een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit trekt de lucht aan met een ventilator. Deze lucht wordt op de gewenste temperatuur gebracht met behulp van een koelgas, dat opgewarmd wordt door een compressor. Het opgewarmde koelgas geeft zijn energie af aan de lucht die door de binnenunit aangezogen wordt. Op die manier wordt warme lucht in de woning geblazen. Lucht/lucht warmtepompen  kunt u ook omgekeerd gebruiken als airco door warmte uit de woning te onttrekken.

De buitenunit kan op de grond, aan een muur of op een plat dak geplaatst worden. Bij een binnenunit kunt u kiezen voor een wand-, vloer- of plafondmodel. Het is mogelijk om meerdere binnenunits te koppelen aan dezelfde buitenunit.

Prijs lucht/lucht warmtepomp

De investeringskosten van een lucht/lucht warmtepomp zijn redelijk laag in vergelijking met andere soorten warmtepompen. Graafwerkzaamheden zijn bijvoorbeeld niet nodig. De prijs van een lucht/lucht warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van de installatie, het aantal binnenunits en of u kiest voor een vloer-, plafond- of wandmodel van de binnenunit.