Pelletkachel kiezen

Bij een pelletkachel kiezen is allereerst de oppervlakte van de te verwarmen ruimte van belang, maar ook of deze ruimte goed is geïsoleerd. Ook is de buitentemperatuur bepalend voor het kiezen van een pelletkachel met het juiste vermogen. Een pelletkachel brandt namelijk het hardst met een koude buitentemperatuur van 0 tot -10 graden Celsius. Kies dus nooit een pelletkachel die exact voldoende vermogen heeft om uw ruimte te verwarmen, maar zorg voor een klein beetje overcapaciteit. Op deze manier verbruikt u minder pellets en heeft u minder last van de ventilator.

Pelletkachel

Aandachtspunten bij een pelletkachel kiezen

Zoals gezegd is de m² vloeroppervlakte en de m³ inhoud van de te verwarmen ruimte van belang bij een pelletkachel kiezen. Ook het type woning is bepalend. Woont u vrijstaand of in een tweekapper, hoekwoning, tussenwoning of appartement? Daarnaast is de mate van isolatie van de woonruimte ook van belang, alsmede de hoogte van het plafond van de betreffende ruimte. Bepaal ook of u de pelletkachel gaat gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming en bij welke temperatuur u zichzelf het prettigst voelt.

Welke pelletkachel?

Wij adviseren u te kiezen voor kwaliteit bij het bepalen welke pelletkachel voor u het beste is. Daarnaast is het belangrijk dat het vermogen (kW) van een pelletkachel aansluit bij de te verwarmen ruimte. Voor standaardwoningen in Nederland is een pelletkachel tot 8 kW ruim voldoende. Is de te verwarmen ruimte minder geïsoleerd of heeft die ruimte een wat grotere inhoud, dan is een kachel met 10 kW geschikter.

De ene pelletkachel is geheel van staal en andere pelletkachels hebben gietijzeren onderdelen. Gietijzer is duurder om te produceren, maar wel duurzamer. Een combinatie van staal en gietijzer met keramische bekleding is ook mogelijk. De beste pelletkachel kiezen, is voor u die kachel kiezen die bij u en uw woning past. Of u nu voorkeur hebt voor klassiek of design, een pelletkachel past in elk interieur en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen.