Zonnepanelen voor uw bedrijfspand aanschaffen

Wilt u zonnepanelen voor uw bedrijfspand aanschaffen, dan oriënteert u zich allereerst op de mogelijkheden. Kunnen er wel zonnepanelen op het dak van uw bedrijfspand? Wat zijn de kosten en wat zijn de baten?

Zonnepanelen bedrijfspand aanschaffen

Wat zijn de mogelijkheden bij zonnepanelen voor uw bedrijfspand aanschaffen?

Of het dak van uw bedrijfspand geschikt is voor zonnepanelen, hangt vooral af van de ligging en of er schaduw op het dak valt. Is het dak niet geschikt, dan is het ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op uw bedrijfsgrond. Beschikt u over veel ruimte, dan is het wellicht interessant om uw dak of grond ook beschikbaar te stellen voor anderen en mee te doen aan een project rond collectieve zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn er in verschillende kleuren en maten, met en zonder frame. De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Hybride zonnepanelen of PVT-collectoren wekken naast stroom ook warmte op voor warm water.

Kosten zonnepanelen voor uw bedrijfspand

De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren gedaald. Bij het inschatten van de kosten van zonnepanelen voor uw bedrijfspand, kijkt u niet naar de prijs per zonnepaneel, maar naar de prijs per capaciteitseenheid Wattpiek (Wp). Zo maakt u een eerlijk vergelijk. Een zonnepaneel van € 200 die 270 Wp oplevert, kost € 0.74 per Wattpiek. Een zonnepaneel van € 190 dat 250 Wp oplevert, kost € 0.76 per Wattpiek. Het zonnepaneel van € 200 lijkt duurder, maar dat is dus niet zo vanwege de hogere capaciteitseenheid Wattpiek.

Baten zonnepanelen voor uw bedrijfspand

Het rendement van uw zonnepanelen wordt onder andere bepaald door het soort paneel, maar ook aan de plaatsing, de weersomstandigheden, de leeftijd en het vuil op de zonnepanelen. Het is belangrijk dat u uw panelen minimaal eenmaal per jaar laat schoonmaken. Daarmee zorgt u ervoor dat het rendement hoger is en dat de panelen langer meegaan. U hebt een deel van het rendement van de zonnepanelen dus zelf in de hand, maar u bent uiteraard ook afhankelijk van het weer.

Het uiteindelijk financiële rendement is ook afhankelijk van de mogelijkheid van subsidies en fiscale voordelen. Verder is het financieel interessant om het aantal zonnepanelen af te stemmen op uw jaarlijkse stroomverbruik. Als u namelijk meer stroom produceert dan uw bedrijf verbruikt, kunt u die extra stroom niet salderen.

Kiest u voor hybride zonnepanelen, dan is het rendement per vierkante meter aanzienlijker dan bij het gebruik van gewone zonnepanelen. Hybride zonnepanelen produceren ook warmte voor warm water en daardoor onttrekken ze warmte uit het paneel. Hierdoor heeft het paneel een lagere temperatuur, wat zorgt voor een hogere stroomopbrengst dan een normaal zonnepaneel.